RYCHLÝ KONTAKT
Bohumíra Šmerala 3773/19
796 01 Prostějov
GSM: +420 606 742 648
pfaff@pfaff-servis.cz
TAGs
PFAFF GASTRO
Internetový obchod s vybavením pro hotely,
restaurace a gastronomický provoz.
ŠICÍ STROJE PFAFF
Prodej a servis šicích strojů Pfaff, Zetina a
Veronica.
DOPORUČUJEME
Velkoobchody s kuchyňskými potřebami. Obchod s gastro vybavením všeho druhu.
Ne všechny pánve jsou stejné. Na pánvi můžete snadno smažit maso, ryby nebo zeleninu, zabere to jen pár minut. Pánev je vhodná, když se maso připravuje pomalu a je potřeba omáčka.
Zde jsou různé typy pánví:
Pánev na smažení
Pánev, jak název napovídá, je vhodná na smažení
jídel, ale také velmi dobrá na udržování tepla. Má
plochý až středně vysoký okraj, obvykle má rukojeť,
která je buď kulatá nebo hranatá. Díky rukojeti
můžete pokrmy v pánvi snadno točit nebo otáčet.
Dusící pánev
Pánev na dušení má obvykle vysoký okraj. To má tu
výhodu, že se v něm dají dobře rozmíchat omáčky a
stejně nic nepřeteče. Pánev na dušení má často dvě
krátká držadla, takže ji lze postavit i na stůl pro
podávání jídla. Jeho tepelně odolný materiál
umožňuje použití pánve i v troubě.
Smažená pánev
K rychlému a horkému opékání jídla se hodí právě
tato pánev. Vysoký lem zajišťuje zachycení
oleje/šťávy a vy se při smažení neušpiníte.
Grilovací/steaková pánev
Grilovací nebo steaková pánev má většinou drážkované
dno. To znamená, že jídlo je na pánvi mírně vyvýšené
a šťáva z masa nebo jiné tekutiny se shromažďují v
drážkách a můžete je použít například k míchání
omáčky.
Pánev na palačinky
Krepová pánev má velmi plochý okraj. To slouží k
tomu, aby se tekuté krepové těsto snáze rozlilo po
povrchu. Krepová pánev má často velmi tenké dno, kde
se teplo může šířit rovnoměrněji.
Pánev wok
Pánev Wok je vysoká, plynule zakřivená pánev. Má
různé teplotní rozsahy, a proto je vhodná pro různé
druhy vaření. Na pánvi Wok můžete smažit, dusit,
vařit nebo dokonce smažit.
Pánev na ryby
Pánev na ryby má většinou oválný tvar. Ve srovnání s
jinými pánvemi je k dispozici také ve větších
velikostech. Díky tomu je ideální pro smažení ryb
vcelku. Kromě smažení se hodí i na udržování tepla.
Pánev na paellu
Pánev na Paellu zaujme především svým velkým
průměrem. Díky tomu je ideální pro rovnoměrné
smažení mnoha ingrediencí Paelly a zeleniny.
Tvar Lyonnaiser
Tento typ pánve má poměrně vysoký a baňatý okraj.
Díky tomu může kuchař snadno vylít nebo nechat jídlo
vyklouznout z pánve.
Existuje tedy mnoho druhů pánví, které lze použít pro různé účely. Záleží ale nejen na typu, ale také na potahu nebo materiálu. Existují následující typy:
Železné pánve
Železné pánve jsou ideální pro zvláště vysoké
teploty. Díky zapečení s olejem při prvním použití
má dobrou, přirozenou nepřilnavost a získá krásnou
patinu. Železné pánve mají vynikající tepelnou
vodivost a uvolňování a jsou ideální pro rychlé
opékání. Vitamíny a živiny jsou uzavřeny v sobě.
Železné pánve mají dlouhou životnost, jsou
udržitelné a recyklovatelné.
Litinové pánve
Litinové pánve jsou ještě těžší než běžné železné
pánve. Výborně udržují teplo a jsou extrémně
žáruvzdorné. S každým použitím se vlastnosti pánví
na smažení zlepšují. Litinové pánve mají navíc
přírodní nepřilnavý povlak. Jsou pevné, odolné a
všestranné, například pro dušené pokrmy.
Teflonové pánve
Tyto pánve mají povlak PFTE (teflon je jen obchodní
název). Jsou velmi snadno použitelné a ideální pro
lepkavé potraviny. Nepřilnavý efekt se však časem
zhoršuje. Pánve umožňují smažení se sníženým obsahem
tuku, ale nesnesou vysoké teploty a nejsou vhodné do
myčky nádobí.
Nerezové pánve
Nerezové pánve jsou velmi odolné a extrémně
robustní. Jejich jádro je často vyrobeno z hliníku a
mědi. Mohou odolávat vysokým teplotám, ale mohou je
špatně vést. Nerezové pánve navíc nemají nepřilnavé
vlastnosti. Se správnou rukojetí však lze pánve
vložit do trouby.
Měděné pánve
Ve srovnání s ostatními pánvemi mají pánve měděné
nejlepší rozvod tepla a vodivost (5x lepší než
železo, 20x lepší než nerez). Pánve jsou robustní a
rychle reagují na změnu teploty. Pro indukční
sporáky se však hodí jen málo modelů.
Keramické pánve
Keramické pánve jsou robustní a odolné proti
poškrábání. Mají velmi dobrý nepřilnavý povlak,
který se však může rychle ztratit, například
nesprávným nebo připáleným olejem na smažení. To
může také způsobit, že zbytky zůstanou v pánvi.
Keramické pánve mají dobrou vodivost a rozvod tepla
a nejlepší využití je při nízkých nebo středních
teplotách. Keramický povlak může změnit barvu a
tepelný šok nebo náraz může způsobit prasknutí nebo
odštípnutí povlaku.